Газ у побуті

Сьогодні газ є майже у кожній оселі. Переваги газового палива очевидні: швидко і просто запалюється; згоряє повніше, ніж тверде паливо (не утворює попелу, сажі); легко транспортується; має високу теплоту згоряння; можливість повної автоматизації, можливість забезпечення точного температурного режиму, потрібний мінімальний надлишок повітря для горіння.

До житла природний газ надходить по розподільних газопроводах  (прокладених під і над землею трубах). Природний газ не має кольору, запаху, смаку. Для надання природному газу запаху, його одорують, тобто додають домішки, найбільш поширений одорант – етилмеркаптан. Одоризація робить відчутним витік газу уже за наявності 1 % його в приміщенні. Природний газ неядовитий, нетоксичний, пожежо-вибухонебезпечний. При температурі -162ОС и атмосферном тиску (760 мм рт. ст.) природний газ переходить у рідкий стан. Температура спалювання газу від +1600 до +2000ОС. Залежно від складу температура займання газу 450-645°С. Теплотворна здатність природного газу                8600 ккал, тобто при спалюванні 1 м3 природного газу виділяється            8600 ккал тепла. Теплотворна здатність зрідженого газу, в залежності від його складу, становить – 22000-28500 ккал. Вибухова концентрація природного газу лежить у межах від 5 до 15% від объєму приміщення. При концентрациї газу у повітрі приміщень менше 5% чи більше 15% відбувається його горіння. Сила вибуху газоповітряної суміші становить 8,5 кг/см2 (тиск вибухової хвилі). Швидкість вибухової хвилі набуває від 1,5 до 3,5 км/сек. Природний газ вдвічі легший за повітря (густина повітря повітря.=1,29 кг/м3., густина газу газу.=0,72 кг/м3.), при витоку природний газ збирається у верхній частині приміщення. Зріджений газ вдвічі важчий за повітря і тому скупчується в низьких не провітрюваних місцях. У зрідженого газу вища теплота згоряння, але він токсичніший за природний. Потрапляння рідкої фази на шкіру людини спричиняє обмороження. 

Недбалість при використанні газу призводить до важких наслідків.

Правила безпечного користування газом:

  • Забороняється допускати дітей до газових приладів.
  • Відкривати кран пальника дозволяєтьсятільки після піднесення запаленоговогню.
  • Перед початком користування нагрівальними приладами (печами, колонкамиабо котлами) необхідно перевірити наявність тяги в димоході. Для цього підноситься палаючий сірник до отвору біля запальника або під ковпак колонки. Якщо тяга відсутня, полум’я спокійне, не відхиляється у бік приладу,при зворотній тязі полум’я відхиляється у бік приміщення. За відсутності тяги користуватися газовими приладами категорично забороняється.
  • Проектування, монтаж, пусконалагоджувальні роботи ремонт та підключення газового приладу повинні проводитися тільки спеціалізованими організаціями, що мають дозвіл центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працюна виконання цих робіт.
  • Після закінчення користування приладом необхідно перекрити кран пальника, а на ніч — кран на газопроводі.
  • Не можна сушити одяг над полум’ям пальників газової плити.
  • Забороняється користуватися газовими плитами для опалювання приміщень, бо це викликає підвищену вологість через утворення водяної пари під час горіння, одночасно зменшується кількість кисню в повітрі та збільшується вміст чадного і вуглекислого газів.

Забороняється:

  • користуватися газовими приладами при закритих кватирках, відсутності тяги в димових та вентиляційних каналах;
  • втручатися в роботу автоматичної системи безпеки газових приладів;
  • здійснювати самостійну установку, заміну і ремонт газового обладнання, або відновлення газопостачання;
  • користуватися несправним газовим обладнанням;
  • залишати працюючі газові прилади без нагляду;
  • використовувати газ і газові прилади не за призначенням;
  • розміщувати ліжка, дивани і т.п. в приміщеннях кухонь, де встановлені газові прилади;
  • користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки (наявність тріщин) газифікованих печей і димоходів. Самовільно встановлювати додаткові шибери в димоходах і на димовідвідних трубах від водонагрівачів;
  • користуватися газом після закінчення терміну дії акту про перевірку і чищення димових і вентиляційних каналів;
  • відкривати крани пальників газової плити, не піднесши до пальника запаленого сірника, пам’ятайте, що газова хмара – вибухонебезпечна.

Категорично заборонено встановлювати балони зрідженого газу в кухнях (або місцях, пристосованих під кухні) без природного освітлення, розташованих у підвальних приміщеннях, де немає вікон для природної вентиляції. Для повного згоряння 1 куб.м газу необхідно 10 куб.м повітря, якщо це природний газ (метан), і 27 куб.м повітря для зрідженого газу (пропан-бутану). При включеному газовому приладі (плиті, колонці, котлі) на кухні обов’язково повинна бути відкрита кватирка для забезпечення припливу повітря. У нижній частині дверей має бути зроблений підріз площею 0,02 кв.м. Перед користуванням духовою шафою її необхідно провітрити, відкривши дверцята для припливу повітря до пальника духовки. Якщо не забезпечити приплив повітря в повному обсязі, то в процесі горіння буде виділятися чадний газ (оксид вуглецю, СО). Чадний газ дуже отруйна речовина, здатна навіть в мізерно малих концентраціях з’єднуватися з кров’ю, і накопичуючись викликати отруєння. При наявності 0,5% чадного газу в об’ємі приміщення вже через 20 хвилин людина може отримати смертельне отруєння!

Зберігання і застосування в квартирах балонів зі скрапленим газом може призвести до вибуху, пожежі та руйнування будинку. Якщо балони зрідженого газу встановлюються ззовні будівлі, то їх зберігають у спеціальних ящиках чи шафах з отворами. Не допускається зовнішня установка балонів в запасних виходах, проїздах та з боку головних фасадів будинків, де є інтенсивний рух. Балони для зрідженого газу – це пофарбовані в червоний колір ємності з написом білими літерами: «Пропан-бутан». Балони можуть мати різний об’єм: маленькі — туристичні ємкістю 1л та 5 л, великі — для тривалого користування 27 л і 50 л. Всі вони є багаторазовими, тобто повторно заправляються на станціях. Забороняється використовувати для комунально-побутових потреб балони які одержують суб’єкти господарювання для виробничих цілей. Балони для виробничих цілей мають білу розпізнавальну кільцеву смугу завширшки 100 мм.

За появи стійкого запаху газу в підвалах, під’їздах, сходових клітках слід негайно викликати аварійну газову службу (телефон 104).

Якщо запах відчутний у квартирі, необхідно:

  • негайно припинити користування газовими приладами: перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними та забезпечте провітрювання приміщень, відкрийте вікна та двері;
  • викличте аварійну службу газу за телефоном 104;
  • ні в якому разі: не використовуйте сірники, запальнички та інші джерела відкритого вогню; не вмикайте і не вимикайте світло та будь-які електроприлади; не користуйтеся електродзвінками квартир; не використовуйте дискові телефони;
  • попередьте сусідів.
  • організовано і без паніки виведіть людей із загазованих та сусідніх приміщень;
  • з прибуттям бригади аварійної газової служби дійте за їх вказівками.

В обмеженому просторі вибухонебезпечна концентрація скрапленого газу 1,8 — 9 %, а природного газу 5—15 %.

Природний газ без домішків практично не шкідливий. Основна його складова — метан не є токсичним. Цей елемент може викликати задуху лише при вмісті його в повітрі понад 20 %.

Токсичність природного газу зумовлена вмістом у ньому сірководню та вуглекислого газу. Газ, як правило, повністю не згоряє. Частина його у вигляді окису вуглецю залишається у приміщенні і за недостатньої вентиляції приміщення збирається в місцях, де немає руху повітря.                Окис вуглецю (чадний газ) викликає отруєння. За концентрації 0,1 % через 1 год. виникають головний біль, нудота, шум у вухах, сонливість, запаморочення, задуха, блювота. Рекомендується часто провітрювати приміщення, особливо там, де газ горить відкритим полум’ям.

У разі отруєння чадним газом слід негайно викликати швидку допомогу. Перед прибуттям лікаря потерпілого потрібно винести на свіже повітря, а взимку — в добре провітрене приміщення. Для полегшення дихання — звільнити від затісної одежі. Якщо постраждалий у свідомості, необхідно напоїти його чаєм чи кавою, накрити, примусити нюхати нашатирний спирт, зігріти грілками чи налитою в пляшки гарячою водою, і в жодному разі не давати йому заснути. Також добре діє розтирання всього тіла.

Якщо людина втратила свідомість, але дихання не припинилось, треба покласти її на бік, розстібнути одяг, збризкати холодною водою, дати понюхати нашатирного спирту, розтерти і зігріти.

Способи виявлення витоків газу: 

За допомогою мильної імульсії. На поверхні мильної води, якою обробляють трубу або з’єднання, у місці витоку газу з’являються бульбашки.

По запаху (органалептичний метод). Характерний запах, який виділяє газ, стає сильнішим поблизу місця витоку.

Ніколи не шукайте місце витоку газу за допомогою відкритого полум’я.

Порядок дій у разі вибуху газу та пожежі в приміщенні:

  • негайно перекрийте вентилі на газовому приладді і крани подачі газу перед ними;
  • терміново повідомте аварійну службу газу за телефоном 104;
  • негайно повідомте пожежну охорону за телефоном 101; по можливості організуйте гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння;
  • надайте першу медичну допомогу потерпілим, при необхідності, викличте швидку медичну допомогу за телефоном 103;
  • не дозволяйте входити стороннім у приміщення, де стався вибух;
  • до приїзду фахівців аварійно-рятувальних служб залишіть все на своїх місцях, зберігайте обстановку на місці вибуху (пожежі).

При отриманні людиною опіків потерпілого слід перемістити в безпечне місце і захистити уражені місця від зовнішнього середовища. Захисними засобами можуть буди будь-які стерильні матеріали (бинти, марля), чисті і випрасувані простирадла, покривала, скатертини. Не допустимо очищати шкіру від прилиплого чи пригорілого одягу, зрізати пошкоджені ділянки тіла, щоб у рану не занести інфекцію. Опіки часто супроводжуються шоком. У цьому випадку потерпілому слід дати          20 крапель Зеленіна чи настойки валеріани, каву чи міцний чай. Забезпечити спокій до приїзду лікаря.

Особи, що користуються побутовими газовими приладами і апаратами зобов’язані:

  • Пройти на підприємствах газового господарства інструктаж з експлуатації встановлених в квартирі газових приладів та апаратів.
  • Забезпечити збереження і утримання в чистоті газового обладнання.
  • Стежити за нормальною роботою газових приладів, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу до включення і під час роботи газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід.
  • Після закінчення використання газу перекрити крани на газових приладах і перед ними, а при розміщенні балонів всередині кухонь додатково перекрити вентилі на балонах.
  • Стежити за станом гнучкого шлангу (він не повинен бути перекручений, натягнутий, торкатися побутових електроприладів).
  • При несправності газового обладнання викликати працівників підприємств газового господарства.
  • При раптовому припиненні подачі газу негайно перекрити крани пальників газових приладів і повідомити аварійну службу підприємства газового господарства.
  • При появі в приміщенні запаху газу негайно припинити користування газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна для провітрювання приміщень, викликати аварійну службу. Не запалювати вогню, не палити, не вмикати і не вимикати електроприлади.
  • Допускати в квартиру працівників підприємств газового господарства для огляду і ремонту газопроводів і газового обладнання в будь-який час доби.
  • Власники квартир повинні своєчасно укладатидоговори на технічне обслуговування газового обладнання.  Забезпечити перевірку димоходів і вентиляційних каналів в термін, встановлений правилами безпеки в газовому господарстві.

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ СИСТЕМ ГАЗОПОСТАЧАННЯ:

У липні 2015 року введені в дію нові Правила безпеки систем газопостачання затверджені Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року за N 285 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 08 червня 2015 р. за N 674/27119

Хочу навести деякі пункти нових Правил, що стосуються безпечного використання природного газу в побуті.

Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) повинен забезпечити утримання систем газопостачання відповідно до вимог чинного законодавства України.

Власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)) відповідає за технічний стан і безпечне користування газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами.

Умови для технічного обслуговування внутрішніх газопроводів і газового обладнання житлових і громадських будівель, комунально-побутових об’єктів невиробничого характеру забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) відповідно до вимог чинного законодавства України.

Заміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря (наймача)) до газорозподільного підприємства – суб’єкту господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Заміна обладнання оформлюється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення. В інших випадках – з оформленням виконавчо-технічної документації.

Відключення газу перед заміною газового обладнання здійснюється газорозподільним підприємством за заявою власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)). Пуск газу після заміни газового обладнання проводиться газорозподільним підприємством за зверненням власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) після проведення інструктажу із безпечної його експлуатації.

Документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву газорозподільного підприємства.

Підлягає відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:

  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) технічного обслуговування;
  • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проектній та виконавчо-технічній документації.

Власники (балансоутримувачі та/або орендарі (наймачі)) житлових і громадських будинків, підприємств комунального та побутового обслуговування населення повинні:

  • забезпечувати безперешкодний доступ до всіх приміщень будинків представникам газорозподільного підприємства для проведення технічного обслуговування газового обладнання і перевірки приміщень на загазованість та за необхідності відключення газового обладнання;
  • утримувати в належному стані підвали, технічні коридори і підпілля, забезпечувати постійне підтримання в робочому стані їх електроосвітлення і вентиляцію;
  • утримувати в належному стані ущільнення вводів підземних комунікацій в підвалах будинків, а також місць перетинів газопроводами елементів будівель;
  • утримувати в належному до експлуатації стані фасадні та внутрішні газопроводи;
  • своєчасно перевіряти стан і за потреби проводити ремонт димових і вентиляційних каналів, оголовків димоходів;
  • повідомляти газорозподільне підприємство про необхідність відключення газового обладнання у разі несправності димових і вентиляційних каналів.

Безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

У будинках, які обладнані приладами і апаратами з відводом продуктів згорання в димоходи, забороняється влаштування витяжної вентиляції з штучним спонуканням.

Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляються актом, рекомендована форма якого наведена у  додатку 2 цих Правил.

Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів – 12 місяців.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

До початку робіт із ремонту димових і вентиляційних каналів, заміни газового обладнання і пічного опалення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем)) житлового будинку подається заява газорозподільному підприємству про необхідність відключення газових приладів і апаратів від системи газопостачання.

Ремонтні роботи димових каналів допускається починати тільки після відключення газового обладнання від системи газопостачання.

Після кожного ремонту димоходи підлягають позачерговій перевірці і прочищенню.

Економне використання газу

Крім виконання вимог безпеки користування газом також слід пам’ятати про економне його використання.

Не допускайте, щоб працювали газові прилади без потреби, не використовуйте газові плити з метою опалення – це небезпечно. Закривайте посуд кришками під час приготування їжі, це дасть змогу зекономити біля 15% газу. Закривайте щільно дверці включеної духовки. Економно використовуйте гарячу воду. Бережіть тепло в квартирах.